Saturday, March 17, 2007

070317 - Morötter & ingefära!

Dagens lunch blev en succé för både smaklökar, midjemått, veganer, tidtagarur och plånbok. Dessutom behövde jag inte springa å handla eftersom allt fanns hemma, perfa! Ett snabbköpsbesök hade sannolikt resulterat i en klick sojayoghurt i mitten, om jag skulle försökt impa på nån hade jag dessutom toppat med färska örter.

Morot- & ingefärssoppa (2 pers)

Ingredienser

½ l vatten, kokande
4 normalstora morötter, skivade
½ normalstor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skivad
7-8 cm lång ingefärsknöl av normal diameter, skalad och finriven
1 buljongtärning
1 stänk cayennepeppar

Skrytservering: Med en klick sojayoghurt/gräddfil i mitten och en kvist timjan eller dylikt.

Gör så här

1. Mixa med till exempel en stavmixer och låt sedan stå en stund så att smakerna får mogna samman.
2. Servera med till exempel bröd enligt receptet nedan.



Tursamt nog satt jag också på ett matigt morot- och ingefärsbröd från i förrgår kväll. Behöver väl knappast tilläggas att smakerna harmonierade ganska väl.

Morot- och ingefärsbröd (24 bitar)

Ingredienser

5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl olja (olivolja funkar finfint)
3 normalstora morötter, finrivna
4-5 cm lång ingefärsknöl av normal diameter, skalad och finriven
1 tsk salt
2 msk sirap
2 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
7-8 dl grahammjöl

Gör så här:

1. Värm vattnet fingervarmt, häll över i större bunke och finfördela ner jästen.
2. Blanda alla ingredienser, spara lite mjöl.
3. Arbeta ihop till en deg.
4. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
5. Ta upp degen på ett bord och knåda lätt.
6. Smörj en långpanna och platta ut.
7. Om du vill markera bitar och nagga gör du det nu.
8. Låt jäsa för andra gången övertäckt i 30 minuter.
9. Ringla litet olivolja och strö flingsalt å timjan över brödet.
10. Baka i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.





Andra bloggar om:

1 comment:

Andrea said...

Men guuuuud vilka snygga bilder!!!