Monday, June 4, 2007

070604 - En sågning, en hyllning och en flädersaft



Ambiance, värdelös restaurang i Malmö

I förrgår gick vi på libanesisk restaurang . Vi hade bokat bord i förväg efter att ett vykort från restaurangen dimpt ner i brevlådan. De skröt om sin fina buffé så vi ringde upp och förhörde oss om denna samt passade på att boka ett bord till kl 18 nästföljande lördag, dvs i förrgår.

Väl på plats möts vi av en öde restaurang. Efter en stunds undrande väntan tar någon slutligen lite trotsigt notis om oss. Vi meddelar att vi bokat bord till kl 18 och att vi ska äta buffén. Servitrisen ser lite skeptisk ut och meddelar att hon ska gå och kolla hur det "egentligen är med det". Efter 10 minuter (vi står i vestibulen och väntar med väskor i händerna) kommer en annan person ut med servitrisen skyggt släntrande bakom sig. Vi meddelas att eftersom vi inte sagt att vi skulle äta buffé när vi bokade bord så har de plockat undan maten. Det skulle alltså vara vårt eget fel, hur vågar de? För att inte fullständigt explodera i ansiktet på den osnutna servitrisen vände vi direkt på klacken och gick.

Den enkla förklaringen är nog att de hade för få gäster (sannolikt för att buffén är värdelös) för att det skulle löna sig att fylla på och då fick vi stå utan. Helt otroligt dåligt.

Det kan inte bli något annat än en överkryssad stjärna för restaurangen Ambiance. Med en sådan hållning kan man inte annat än gå i konkurs.

Vegegården, ett lyckokast i Malmö

Efter att jag åkallat all denna världs ondaste varelser och gudomar tog jag mig samman och ringde istället min gode vän Simon. Tack och lov visste han bot på vår situation. Han lotsades oss helt enkelt några hundra meter ner i riktning från GAT till Länsstyrelsen. Där, in på en liten tvär gata med viss utskikt mot kanalen ligger Vegegården, Årets vegetariska restaurang 2006. Konceptet är rätt utstuderat. Kinesisk mat i vegotappning. Med nästintill magisk fingerfärdighet har man förfärdigat "räkor", "kyckling", "biff" etc i gluten och tofuutförande. Jag ställer mig väl egentligen lite skeptisk till vissa vegetarianers eviga längtan att kopiera kötträtter när grönsakerna egentligen duger gott och väl som de är. En kopia är ju liksom alltid en kopia, varför då inte göra nya bra original? Lite som att man alltid ska ta till västerländska modeller för att lösa Afrikas problem. Tjong, så fick jag in lite politik också.
Hur som helst så var maten god och det var väl egentligen inte värre ställt med vinlistan än vad som brukligt är på kinarestauranger.
108 pix fick man pröjsa för en buffé bland annat innehållande friterad vegetarisk krabba (gluten).

Konceptet är kul men personligen blev jag lite väl trött på konsistensen hos gluten och tofu till slut.

Tre starka veggiesamurajer av fem möjliga blir betyget.

Slutet gott, allting gott

När vi ätit tog vi bussen till Skanör och softade intensivt. Letade bärnsten på stranden, grillade, käkade god mat, promenerade och plockade fläder. Det finns massor av grödor i naturen utanför ditt fönster som är världens delikatesser, Karin Bojs skriver mer om detta.


Finskurna jordgubbar täcker en melonsallad av vattenmelon, honungsmelon och nätmelon. Innan dess åt vi pitabröd fyllda med en grym avokadosallad, tre sorters importerade italienska skinkor och korvar, Andreas hemmagjorda tahinisås (hur grym som helst), vindolmar och grillad, marinerad aubergine och zucchini. Inte helt fel i den ljumma försommarsolen.

Ikväll har jag dessutom kommit loss och kokat saft, det ska stå och dra i några dagar så jag får vänta lite på det slutliga resultatet. Än så länge ser det ut som på den nyknäppta bilden överst.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comments:

ctail said...

Hm, jag har ätit på Ambiance ett flertal gånger, och bortsett från en kort lite stapplande inkörningsperiod just efter att de öppnat (för ca två år sedan om jag minns rätt) har jag varit mycket nöjd med både service, mat och Chateau Musar.

Tomt har det aldrig varit – även på avspända vardagskvällar har där alltid funnits åtminstone några sällskap, och på fredagar och lördagar har det varit välfyllt. De flesta kommer väl förstås senare än kl. 18.

Att de skulle ha buffé har jag dock aldrig hört talas om, så det är kanske en nyhet.

(Vet du förresten att du bara tillåter läsare med Google-konto att kommentera? Lyckligtvis har jag ju ett.)

Nils said...

Jepp, jag tillåter bara de med googlekonto att kommentera, detta eftersom jag har bitter erfarenhet av mångårig kamp mot spam. Tack å lov kan ju alla skaffa ett googlekonto gratis.

Det var ju kul att andra haft trevliga erfarenheter av restaurangen i fråga, bara att gratulera. I vårt fall betedde de sig dock fullkomligt oförlåtligt. Restaurangfok, måste förstå att de bara har en chans ibland. Sumpar man den är det kört. Tack och lov har jag en kanal att uttrycka mitt missnöje i det här fallet.

Kan inte uttala mig annat än om buffén, personalen och mängden folk vid det tillfället när vi var där. Men det är egentligen irrelevant eftersom jag inte tänker ge etablissemanget en andra chans efter den behandling vi fick.

gunilla said...

NYÅRSMIDDAG PÅ RESTAURANG AMBIANCE UNDER ALL KRITIK.

För att fira in det nya året begav sig hela familjen till den libanesiska restaurangen Ambiance på Engelbrektsgatan i Malmö. Nyårsmeny och bord var bokat i förväg och förväntningarna låg på topp när vi steg in i restaurangen. Väl där får vi vänta och blir till sist placerade vid ett undanskymt och inpressat bord i en hörna. Servitrisen bemötte oss sedan i arrogant stil att lägga sig i allt ifrån vår beställning av dryck till maten och i samband med avdukningen be oss hjälpa till vid bordet i en mästrande och uppfordrande ton.

Till vår största besvikelse visade sig att nyårsmenyn i form av grillspett var kraftigt vidbränd, vilket också påpekades direkt, varvid svaret blir att den svarta nyansen beror på kryddningen, vilket är en mycket dålig bortförklaring. Såväl kött som tillhörande grönsaker och potatis var torrt, smaklöst och sönderbränt. Att maten dessutom var halvljummen, lade ännu mer sordin på stämningen. Om maten och efterrätten i form av libanesiska kakor kan bara sägas att kvaliteten var låg och portionerna små i förhållande till den uppskruvade prisnivån.

Inte ens kvällens huvudnummer i form av servitrisens magdans som varade i tre hela minuter, kunde få oss på bättre humör. Det bestående intrycket av restaurang Ambiance är personalens oprofessionella och arroganta bemötande, avsaknad av varje form av normal restaurangservice, den vidbrända och ljumma maten och då bortser vi ifrån den högt spelade arabiska bakgrundsmusiken som gjorde det svårt att föra ett samtal i normal samtalston med sina bordsgrannar.

För priset av ett grillspett på Malmöfestivalen hade man kunnat acceptera födan som ett sämre alternativ till en hamburgare men för 350 pix per skalle är det ett hutlöst överpris som måste påtalas. Restaurangen som uppenbarligen vill placera sig bland andra toppkorgar i staden är överreklamerad och ett hån mot alla andra seriösa restaurangägare.