Tuesday, July 3, 2007

070703 - Clostridier och den mänskliga kosthållningen

Den annars med bredspektrumantibiotikabehandling associerade "mördarbakterien" clostridium difficile har nästlat sig ut från sjukhusen och hittats i stora mängder kött i USA och Kanada.

Clostridiebakterier gäckar mänskligheten även i andra former, clostridium tetani är boven bakom stelkramp och clostridium botulinum ger botulism. Den första har det stora flertalet av oss vaccinerats mot i upprepade omgångar i skolan. Den senare återfinns bland annat i skaldjur, sill och kattmat och kan leda till döden genom andningsförlamning. En god anledning att vara försiktig med dessa livsmedel således.

Namnet clostridium kommer av att de små marodörerna kan kapsla in sig och ligga overksamma i sporform i väntan på bättre tider, för att sedan återigen övergå i aktiv form. På detta sätt kan de ligga vilande och motståndskraftiga mot potenta lösningsmedel i hundratals år. Inte svårt att inse att de rackarna är svåra att få bukt med. Att de dessutom finns naturligt i tarmen hos många av oss men hålls i schack av övriga bakterier som är mycket känsligare får förhoppningsvis den hårdnackade antibiotikaivraren att inse vikten av att vara restriktiv med antibiotikaförskrivning.

Andrea´s matvanor kan således ha haft en mycket positiv effekt på mig. Fast vegetarian blir jag nog aldrig, mördarbakterier eller inte.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: