Sunday, July 15, 2007

070715 - Hallon & chilitryffelpralin



I fredags improviserade jag ihop en fullträff till dessert.

Hallon & chilitryffel (6 st i formar från Panduro hobby)

Ingredienser

250-300 g mörk choklad, gärna med hög procenthalt kakao
Ett gäng frysta el färska hallon
Hallonmarmelad/sylt
½ dl vispgrädde, ev GoGreen´s veganska alternativ
1 tsk finhackad chili
1 msk vatten

Gör så här

1. Koka upp 1 msk vatten med hackad chili
2. Låt reducera tills endast en minimal mängd knallröd, stark essens kvarstår
3. Blanda med ½ msk hallonmarmelad/sylt
4. Smält ca 200 g mörk choklad i mikro (kräver minutiös uppmärksamhet) eller vattenbad (spara alltså några bitar av ursprungsmängden)
5. Häll chokladen i formarna så att även sidorna täcks
6. Låt all överflödig choklad rinna av och ner i en skål
7. Ställ formen med det tunna täcket choklad i kylen och låt stelna
8. Blanda den överflödiga chokladen med vispgrädde och chili & hallonblandningen
9. Tag ut formen med det stelnade chokladtäcket ur kylen
10. Lägg ett hallon i vart fack i formen och platta till lätt ned mot bottnen
11. Häll choklad, chili & hallonfyllningen över hallonet i formen utan att det når riktigt ända upp till kanten
12. Ställ i kylen och låt svalna någon minut
13. Smält några bitar mörk choklad till och häll över formen, tillse att det verkligen täcker alla pralinbitarna
14. Drag av överflödig choklad med en spatel
15. Knacka lite lätt i botten av formarna för att avlägsna ev luftbubblor
16. Ställ i kylen och låt svalna

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: