Saturday, July 7, 2007

070707 - Om fett/GI/rödvin/mörk chokladdusternas meningslöshet

Debatten rasar het på sina håll om det är vissa fetter eller snabba kolhydrater (= högt GI) man ska undvika om man vill undvika kärlsjukdomar. Det enkla svaret är nog både och med måtta. Snabba kolhydrater ökar risken för diabetes och därmed sjukdomar i små och stora kärl samt nerver. Höga "onda" blodfetter (triglycerider, kolesterol och LDL) ökar i sin tur risken för åderförkalkning av företrädesvis större kärl som till exempel hjärtats kranskärl. Har man dessutom förhöjt blodtryck antingen pga ovanstående tillstånd eller någonting annat har man ytterligare en riskfaktor pekande i fel riktning. Att toppa med rökning och spendera mycket tid stillasittande är verkligen att leka med ödet.

Att då tjata om ett eller två glas rödvin om dagen eller chokladens eventuella positiva inverkan på blodtrycket är att helt missa målet. Tyvärr är det väl så att den så förbaskat tråkiga måttfullheten säkert leder till att man kan bli jättegammal om man har tur. Men frågan är ju också naturligtvis hur kul man hade under tiden. Flavinoider hit eller dit gör så försvinnande liten skillnad genom ett helt liv.

Matnils tycker man måste ha en balans mellan hur mycket man lever i nuet och hur mycket krut man lägger på att bereda marken för sig själv decennier in i framtiden.

Om man ska offra lite av den gyldene tiden i respirator på hospis redan idag, så föreslår jag att man lägger det på champagne, crème brûlée och sena kvällar i goda vänners lag och inte finkel, John Silver utan filter och estrellachips framför Tipsextra.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: