Thursday, July 26, 2007

070726 - Lightläskens död?

Lightprodukter har länge klingat falskt av blå dunster, oinfriade förhoppningar, aerobicstragik och plastsurrogat. Att kunna konsumera allt det godaste här i världen utan att betala för det, visst dra den om Atkins också.

Nu visar det sig att det är skitsamma, man blir lika överviktig och får diabetes i alla fall. Aspartam (alias Nutrasweet, Canderel, Soylent green etc) som ofta används som sötningsmedel i lightprodukter fanns enligt den urbana legenden en gång med på Pentagons lista över kemiska stridsmedel. Olika mer eller mindre konspiratoriska teorier och "fakta"-sammanställningar finns om detta runt om på nätet. Oavsett vad man vill tro så tycker jag få saker har så lite charm (skulle möjligen vara kebabost på tub) som lightprodukter.

Matnils ser till att inga andra läskar hava jämte julmust (naturligtvis inte den förhatliga light-musten), och hoppas därmed genom denna sockerperiodarelivsstil kunna bli minst 200 år gammal.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comments:

LeoB said...

Jamen vaddå, det finns ju ingen god julmust längre?

Nils said...

Kvack? Apotekarnes då? Ser på deras hemsida att "Sommarmust" är på G. Fy bubblan, redan vid påskmust tycker jag det luktar kätterskt. Här finns onekligen potential till ett inlägg verkar det som.

Andrea said...

Har skrivit ett inlägg om aspartam på Skafferiet, vet inte om du sett det:

Expressen har i sin nya artikelserie dragit slutsatsen att sötningsmedel är förenat med livsfara (i förhållande till socker), då 400 italienska råttor tvingades äta aspartam tills de dog.

Aspartam är enligt en annan artikel i samma skitblaska 300 gånger sötare än socker (vilket innebär att man använder 1/300 del av vad man hade använt av vanligt socker i produkter, vilket i sin tur innebär att för att socker skulle vara "nyttigare" så skulle råttjävlarna kunna äta (helst mer än) 300 ggr så mycket utan att må kass).

Men hey, vem vill inte äta sötningsmedel tills man dör. (Expressens formulering säger över huvud taget inget om vad råttorna dog av, eller hur snabbt de dog, men visst fan skulle jag dö om jag tvingades att äta enbart aspartam, socker, persilja eller whatever!?)