Friday, April 6, 2007

070406 - Påskspecial

I år skall jag bidra till den förvisso återkommande men ej så traditionsbundna påskmiddagen hemma hos mamma & pappa. Min del kommer bestå i några små varianter på de traditionella vår- & påskingredienserna i en form som kanske inte stiller magen lika mycket som delikatessbegäret.

Nässelsoppa: (4 pers)

Ingredienser

1-2 liter späda (välrensade) nässlor
1 liter grönsaksbuljong
4 schalottenlökar, finhackade
1 nypa vitpeppar
Salt

Tillagning

1. Stek schalottenlöken i litet olja tillsammans med nässlorna
2. Tillsätt övriga ingredienser
3. Koka upp och låt sjuda ca tjugo minuter

Nässlor (plockade 070407)...

...visst blir man helt lycklig bara av att se dem?

Servera gärna med vaktelägg (finns i t ex saluhallar, i Lund kostar de 8 kr styck)


Mini-crème brûlée: (ca 20 st)

Ingredienser

5 äggulor
1 dl mjölk
3 dl grädde
½ vaniljstång
½ dl råsocker
2 tsk strösocker och 1 tsk råsocker blandat (till karamellisering på toppen)

Tillagning

1. Koka upp grädde & mjölk med skårad vaniljstång (hjälp ev fröna ut lite med en kniv)
2. Vispa äggulor & socker
3. Blanda allt under vispning
4. Värm ugnen till 125 grader
5 .Tag bort vaniljstången
6. Placera ugnssäkra formar i långpanna med varmt vatten
7. Häll upp (se till att maximera antalet vaniljkorn, de gömmer sig ofta i botten...)
8. Grädda ca 45-50 minuter i nedre delen av ugnen
9. Låt kallna (HIT KAN FÖRBEREDAS!)
10. Precis innan servering strö ett täcke av strö-/råsockerblandningen över skapelserna och karamellisera med brännare (alternativt genom att placera formarna precis under ugnens grillelement som du satt till 250 grader)

Crème brûlée...

...där jag karamelliserat sockret i ugnen enligt ovan, till vänster med råsocker till höger med strösocker

Marinerade chililammrack

Ingredienser

Lammrack kan du köpa i alla rimligen välsortimenterade charkdiskar.

Marinad:

Olivolja
Balsamvinäger
Rosmarin
Hackad chili
Hackad vitlök
Rosépeppar eller svartpeppar

Tillagning

Marinera gärna riktigt länge.

Bryn lammet runt om
Värm i ugnen på 225 grader i 5-7 minuter
Lägg i folie i 10 minuter (eftersteka och hålla värmen)

Skär upp så att varje ben är för sig och servera - perfekta snacks!

Länk
till meny med ovanstående lammrack som jag serverade på Blekingska nationen i Lund för något år sedan.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

No comments: