Tuesday, April 24, 2007

070424 - Ikizukuri & glasskaféet Per Tutti (Lund)

Efter en lång och slitsam dag kom jag åter hem via mina tusen bussbyten från Malmö till Lund. Utan att gå hem om möttes istället jag och Andrea på Bankgatan och traskade direkt till Ikizukuri för att för första gången på evigheter (dvs någon månad) käka sushi ute.

85 pix får man hosta för 11 magra men delikata bitar att inmundiga i ett lika magert möblerat utrymme med utsikt över Klostergatan. Medan vi väntade tändes alla lamporna i lampaffären mitt emot upp, sannolikt mer effektfullt på vintern än idag då man skulle kunna tro att sommaren kommit till Lund. Utanför log människor förnöjda flin för sig själva när de gick solen till mötes i riktning mot Bantorget.

Killen som gör sushin pratar mest med sin gympolare som sitter på andra sidan disken. Den andra killen som står i kassan ser lite utanför ut eftersom han inte har någon att prata med när han inte har kunder att servera. Desto större utrymme finns det då för honom att se till att ta ut sina socialiseringscravings på kunderna och mycket riktigt är han mycket vänlig och pratsam när vi ska gå och tackar för maten.

Så strosar vi då i riktning hemåt dränkta i vårsolens ljus. Andrea får plötsligt den eminenta idén att kolla in den där glassbaren som ligger ner mot Spyken till (mitt emot Conny´s maskerad typ). Den öppnade redan i november men det har liksom inte varit säsong för glass även om jag när jag gått förbi noterat att stället alltid befolkas av människor med en annan åsikt än jag på den punkten. Efter att ha smakat fem av ställets glassar och sett det pietetsfulla upplägget förstår jag bättre varför. Jag beställer alltså en strut (alltid strut inte nån sabla plastbägare) med tre kulor; hallon, tiramisù och melon. Andrea kompletterar med körsbärssorbet och jordgubbssorbet i sin. Alla sorterna är mycket goda men allra godast är nog tiramisùn och körsbärssorbeten. Vi ler både på utsidan och insidan när vi slickar i oss glass och solen blöder sina sista röda strålar ner för Östra Mårtensgatan. 20 kronor får man betala för en kula i strut, 24 för två kulor och slutligen 28 för tre. Valet av antal kulor var alltså för en bliviande snållänning som mig enkelt. Killen som står i glassbaren förklarar att all glass är hemlagad. Jag förmodar att han äger stället och är imponerad av det lugn som han genom sitt sätt att bemöta kunderna förlänar stället.

En av de mer á la carteorienterade glasskreationerna som finns på bild ser riktigt skräckinjagande ut. I vanliga fall hade detta varit ett minus men efter en så trevlig kväll var jag på så gott humör att jag väljer att se det som ett plus. Jag lämnar åt er läsare att själva identifiera vilka två anrättningar jag åsyftar men jag kan hinta om att de sannolikt är ämnade åt barn och luktar lite cirkus i utförandet.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: