Tuesday, April 10, 2007

070410 - Viggos i Lund

I Lund finns det ett rimligt utbud av restauranger för en stad i den storleksordningen. På samma sätt finns det McDonalds, Burger King, Max samt några mindre namnkunniga hamburgeretablissemang. Men Lund har något som andra städer inte har. Ett hemligt vapen, utstuderat machiavelliskt placerat i nära anslutning till tågstationen. Ett pr-kort som klår alla de andra, nämligen Viggos, en hamburgerivrares våta dröm.

Menyn består utöver viss utfyllnad bara av olika fantasifulla och smakfulla hamburgerkompositioner. Stilen är som ett fräscht rockabilly highway 66-hak, med inte bara mycket prisvärda burgare utan även billig öl för den som vill ha det. Exempel på burgare man kan sätta tänderna i är Jack D med whiskeycheddar, Mimmi med guacamole, Italia med mozzarella & soltorkade tomater, chiliburgare och vegoburgare. Drygt 20 olika hemstekta burgare för alla tillfällen och smaker som kostar mellan 55 och 70 kronor inklusive läsk, dippsås och pommes frites. Köttet är i allmänhet väl tilltaget och vi pratar hemslevade stadiga bitar, inga färdigpressade Scan-biffar.

Senast jag var där låg uteserveringen i ruiner men jag förutspår att den inom kort återvunnit sin forna prakt.

Jag har under det senaste året recenserat ettt antal av burgarna på Skafferiet, här är några i urval:

Italiaburgare

Efter en lång och intensiv eftermiddag och kväll på Kristianstad barnakut så ville magen ha en viggoburgare och vem är jag att säga nej?

I bästa samförstånd mellan mage och huvud införskaffades en Italiaburgare med mozzarella, lufttorkad skinka med mera. Jag fick den fort, personalen var trevlig och den var faktiskt riktigt djäkla god!

Blir en snabbrecension idag, jag måste gå å lägga mig.

****

Plus: Snabb service.
Minus: Att burgaren öht tog slut. Hade inte bangat för en till...

Den absolut godaste viggoburgaren hittintills med andra ord.


Americana

Burgaren är extra intressant eftersom den i mångt och mycket påminner om de uttalat amerikanska urhamburgerjättarnas flaggskepp, Big Mac och Whopper. I Viggos tolkning är den amerikanska drömmen fet och man har intelligent nog maximerat det smak/mängdmässigt möjliga lökinnehållet genom att använda sig av röd lök istället för gul.
Hela skapelsen toppas onyttighetsmässigt av vad som nog måste anses vara en gammal amerikaemigrant nämligen det av engelsmännen omhuldade baconet. Med tanke på med vilken hastighet killarna på Viggos levererade burgaren efter det att jag sagt att jag hade bråttom till tåget (på vilken denna recension plottras ned i ett minimalt anteckningsblock prytt av härligt tantiga lila blommor) och att skillnaden mot de stora hamburgerjättarna blir så tydliga kan vi nästan kalla detta ett derby. Matchen kan börja:

Viggos vs Hamburgerjättarna (aka David vs Goliat)

Viggo inleder första halvlek med att raskt dribbla bort jättarna på deras egen planhalva genom att, förvisso på begäran, leverera en lika slabbigt upplagd burgare på rekordtid. Viggos - Jättarna 1-0.
Jättarna kontrar med att locka över de klentrogna med en uppsjö bedrägligt nyttiga lockelser i form av sallader med transfettmättad dressing.
Viggos är åter i ledning efter att med knep lånade från sina antikverade jättekusiner, också inleda klentrogna i frestelse genom att erbjuda friterad potatis, sockervatten och gratis smakmajonnäs. Bollen skruvas i krysset genom att dessutom erbjuda "plusmeny".
Här blåses matchen tillfälligt av med Viggos i klar ledning, alla spelare ligger nämligen och vrider sig i magsmärtor som senare skall visa sig bero av kollektiv baconinducerad tjocktarmscancer.

****

I korthet, det blev en fyra i betyg för denna magnifika flottbomb.


Mimmi

Har nu även prägat i mig den dyraste burgaren på bygget. Skapelsen heter något så udda som Mimmi och innehåller utöver det gamla vanliga soltorkade tomater, guacamole och rödlök. 50 spänn får man hosta för bara själva burgaren vilket i vanliga fall skulle känts onödigt men nu hade jag ju en sprillans Wallpaper i andra näven och då kan man ju inte göra annat.

Burgaren var god men tam. Hade velat ha litet mer krut i guacamolen. Kan bara konstatera att den inte var värd de extra slantarna. Vill man ha en burgare av den här typen så tar man Italiaburgaren istället.

***

Hade blivit en fyra om den inte varit så pass mycket dyrare än de andra procentuellt sett.


Trucker

Det blev en Truckerburgare dagen till ära. Det tog nästan en halvtimme för jepparna att ro ihop denna sanslöst mäktiga historia. Det här måste vara Viggos motsvarighet till andra kedjors familymeals, hade kunnat räcka till tre personer minst.

Jag har bara att hålla med jiemms analys om att detta är flera rätter på en och samma gång. Ägg och bacon, allt det vanliga man alltid får plus en osedvanligt generös sked fet dressing och till på köpet gött med kött. Pommesen kom idag i sällskap med dippsås men klantarslena glömde läsken.

***


Chili

Burgaren får tre starka snedtrippande ambitioner av fem möjliga. Att de glömde läsken kan ju bara skratta åt. Man vet ju vad de går för vid det här laget.

Käkade en chiliburgare på Viggos häromdagen. Helt grym var den.

****

Kvalität!

Dijon & pepparrotsburgare

Jaha, då har man ätit en Dijon & pepparrotsburgare också.

Plus: Gott att ha dijonsenap på.

Minus: Några större broskbitar i köttet plus att jag varken kände smaken av pepparroten eller kunde få syn på den när jag "öppnade" burgaren och kollade efter. Kanske är den utblandad i dijon'en?

***

En stark trea blir omdömet.


Jack D

Har jag slutligen käkat två gånger vid det här laget, båda med strålande utfall.

****

Fyra alkade gamla ostar av fem möjliga.

Om du av någon anledning är i Lund skall du alltså inte missa Viggo´s!

Direktlänk till orginaltråden om Viggos på Skafferiet

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

1 comment:

Anonymous said...

Tja! Vi är ett tjejgäng på cirka 7 pers som ska ut o käka på VIGGOS ikväll, du verkar ju ha koll på grejerna så tänkte höra om du vill hänka med oss o vägleda oss lite? Stay cool! / Marta.