Saturday, April 14, 2007

070414 - Andrea´s chai

Som jag nämnde häromdagen är Andrea bra på en väldig massa saker, utöver allt annat gör hon dessutom utomordentlig chai! Här är några av hennes reflektioner kring detta saxade från Skafferiet:

Chai (inte "chai-te") på indiskt vis

I brist på bra färdigblandat chai i Sverige så kan man alternativt köra ihop en egen variant. Det är gott när man fryser om fötterna kalla vinterdagar.

Chai inehåller förutom te (helst Darjeeling såklart)
1.Hela kardemummafrön
2.Lite kanelstång
3.Hela kryddnejlikor
(alternativt ingefära, hel stjärnanis och/eller svartpeppar)

Variationen på vad/hur mycket man ska ha i av ovanstående ingredienser varierar, beroende på vem man är. Detta tillhör den ständiga chai-konflikten (under en period stod jag och min far med olika kastruller på morgnarna).

Något som är lite säkrare är att det ska vara 1 del mjölk (gärna soyavarianten) och 1 del vatten i alla fall, och socker efter behov. Är annars ingen sockerivrare i tesamanhang, men här är det nästintill ett måste.

Koka kryddorna och teét i vattnet i ca 5 minuter, låt dra ytterligare några. Det är klart när man knappt ser botten på kastrullen, detta är espressovarianten på te.

Häll i mjölk och socker, koka upp igen någon minut. Sila. Drick.

Det är ett jäklans pysslande, men en söndagseftermiddag i December är det definitivt värt det. Självklart kan man köra på den färdigblandade varianterna också, men missa för all del inte processen från mängden mjölk, koktid osv.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: