Monday, May 14, 2007
070514 - Ceviche på pilgrimsmusslor
...bilden föreställer ceviche med blandat räkor och pilgrimsmusslor.
Visst, kanske lite yesterdays news men å andra sidan en klassiker som aptitretare varma sommarkvällar.
Ingredienser:
Pilgrimsmusslor (om du köpt de litet större i en saluhall el dyl kan du räkna 1-2 st per person om det är de frysta, små varianterna man hittar i större livsmedelsaffärer så kan du behöva 3-4 stycken per person)
Övriga ingredienser räknat för två personer:
1 Lime
1/4 Chilifrukt
½ Vitlöksklyfta
Ett tjyvnyp koriander
1 Avokado
Tillagning:
1. Halstra (=steka snabbt utan fett i en panna, teflon funkade utmärkt senast) pilgrimsmusslorna snabbt på båda sidor. Skär sedan upp dem i tunna carpaccioskivor.
2. Tvätta limen och skär den i klyftor som du sedan delar på mitten och avlägsnar fruktköttet från. Släng skalet (ja tvätta den fast du slänger skalet, du lär mojsa ner en del äckligt besprutningsgojs från skalet annars medan du skär om du inte tvättat limen först) och behåll fruktköttet.
3. Skär upp chilifrukten på längden och avlägsna kärnorna. Finhacka.
4. Grovhacka koriandern om du har färsk sådan. Torkad funkar också.
5. Finhacka vitlöken.
6. Blanda allt (utom avokadon) i en större skål.
7. Ställ i kylskåp ca en halvtimme (kylning och smakharmoniering).
8. Hacka avokadon till juliennestorlek (ca 5x5mm) och blanda med resten.
9. Lägg upp i glas (gärna martiniglas) och servera!
Om man tycker det är för dyrt med pilgrimsmusslor eller inte får tag på några eller av någon annan anledning inte vill använda det så kan man ta räkor istället.
Vegansk variant med chili & vitlök
Andra intressanta bloggar om: Mat, Mat & dryck, Matlagning, Skaldjur, Chili, Lime, Sommar, Balkong, Vitlök, Avokado, Vegan, Fisk, Räkor, Räka, Pilgrimsmussla, Pilgrimsmusslor, Martini, Martiniglas, Koriander, Ceviche, Ceviché, Vår, Sol, Värme, Varmt, Varm, Svalt, Förrätt, Aptitretare, Lyx, Snyggt
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment