Sunday, May 20, 2007

070520 - Guacamole, the ultimate guide

Allmänt om guacamole

En bra guacamole skall ha ett snabbt anslag av salt, en fräschör betingad av citron, sötma av tomat, en bra mustighet av avokado samt ett andra, litet senare sting av vitlöken. Personligen gillar jag när det är litet tuggmotsånd kvar i form av avokadobitar så att det inte blir så puréartat. För att uppnå detta mosar man avokadon med gaffel istället för att mixa hela rasket. Rödlök eller schalottenlök kan med fördel användas. Tabasco för det där lilla extra.

Citronsaften gör också röran mer benägen att hålla färgen. Servera omedelbart, en tid i kylen kan vara förödande för både smak och konsistens.

Nils Guacamole 2000


2 avokado
1 finhackad tomat
2 finhackade schalottenlökar (eller en halv liten rödlök)
En fjärdedels finhackad färsk vitlök (= 2-2½ klyfta)
En halv burk crème fraiche (kan exkluderas)
Färskpressad juice av citron
Salt
Ev tabasco

1. Mosa avokadon med gaffel
2. Blanda med tomat och lök
3. Smaka av med salt, citron och ev tabasco

Ät till film med lättsaltade och spänstiga nachos. Funkar naturligtvis hur bra som helst till tacos men också på hamburgaren etc.

Kommentar:

Det finns tusen olika varianter på denna röra. Koriander och olika sorters pepparfrukter brukar vara poppis, själv tycker jag att dessa gärna lätt tar över i smaken.

Fräschhet, must, styrka, syra, sötma och sälta i rätt proportioner tillsammans med rätt sprödhet i nachosen är anrättningens essens. Lättare sagt än gjort framför allt med tanke på att smakupplevelse är så individuellt. Var extra försiktig med vitlök, salt, gul lök och tabasco.

Veganen skippar naturligtvis crème fraichen men kan eventuellt ha sojayoghurt i. Ta det lugnt med citronen då så att syran inte tar över för mycket av smaken.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: