Sunday, May 20, 2007
070520 - Hallon- & szechuanpepparsorbet
På bilden syns den aktuella sorbeten tillsammans med en lakritssorbet och tillbehör som jag hade som dessert nyårsmiddagen 2006/2007. På topp syns en karamelliserad limesockerskulptur, på sidorna vildhallonsås respektive lakritssås.Tyvärr fanns det inte tid att hitta bättre ljusförhållanden för bilden.
Ursprungsreceptet till denna sorbet hittade jag på nätet någon gång i 2000-talets gryning. Det är väl beprövat och ger ett fantastiskt resultat. Servera gärna med en chokladmockatryffel vid sidan om.
Ingredienser:
0,5 kg frysta hallon
20 g flytande glykos (köpes på Apoteket)
4,5 dl vatten
3,5 dl råsocker (el vanligt socker)
2½ msk szechuanpeppar
1 st vaniljstång
Tillagning:
1. Mixa hallonen, häll över dem i en bunke.
2. Dela vaniljstången på längden.
3. Koka upp alla ingredienser utom de mixade hallonen.
4. Mixa blandningen, sila den och rör ner i hallonen.
5. Kör smeten i glassmaskin tills rätt konsistens uppnåtts. Frys den gärna några timmar innan servering.
Andra intressanta bloggar om: Mat, Matlagning, Kök, Glass, Sorbet, Efterrätt, Szechuanpeppar, Sechuanpeppar, Hallon, Sommar, Vår, Vanilj, Vaniljstång, Socker, Glassmaskin, Hallon och szechuanpepparsorbet, Dessert, Flytande glukos, Flytande glykos, Vatten, Svalka, Svalkande, Råsocker, Lakrits, Lakritssorbet, Vildhallon, Vildhallonsås, Salmiak, Nyårsmeny, Nyårsmiddag, Nyår, Fest, 2006, 2007, Limesocker, Lime, Sås, Lakritssås, Vildhallonsås
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment