Sunday, May 20, 2007

070520 - Hallon- & szechuanpepparsorbet


På bilden syns den aktuella sorbeten tillsammans med en lakritssorbet och tillbehör som jag hade som dessert nyårsmiddagen 2006/2007. På topp syns en karamelliserad limesockerskulptur, på sidorna vildhallonsås respektive lakritssås.Tyvärr fanns det inte tid att hitta bättre ljusförhållanden för bilden.

Ursprungsreceptet till denna sorbet hittade jag på nätet någon gång i 2000-talets gryning. Det är väl beprövat och ger ett fantastiskt resultat. Servera gärna med en chokladmockatryffel vid sidan om.

Ingredienser:
0,5 kg frysta hallon
20 g flytande glykos (köpes på Apoteket)
4,5 dl vatten
3,5 dl råsocker (el vanligt socker)
2½ msk szechuanpeppar
1 st vaniljstång

Tillagning:
1. Mixa hallonen, häll över dem i en bunke.

2. Dela vaniljstången på längden.

3. Koka upp alla ingredienser utom de mixade hallonen.

4. Mixa blandningen, sila den och rör ner i hallonen.

5. Kör smeten i glassmaskin tills rätt konsistens uppnåtts. Frys den gärna några timmar innan servering.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: