Wednesday, May 16, 2007

070516 - Klonat kött, varför?

Behöver vi verkligen mer billighetskött?

Få saker vad gäller nya vetenskapliga rön de senaste åren har rönt så mycket uppmärksamhet och väckt så mycket känslor som klonande av däggdjur. Många sparkar bakut bara av själva tanken. Personligen ställer jag mig positiv till användet av kloning för att få fram nya läkemedel men mer skeptisk i fråga om livsmedel och mer frankensteinliknande experiment i stil med att återskapa avlidna favorithusdjur. I en artikel i Svenska dagbladet häromdagen avhandlas ämnet. Tydligen har amerikanska Food and drug administration, FDA, meddelat att man snart kan tänka sig släppa mjölk och kött från klonade djur på marknaden. Det har också framkommit att det i EU saknas lagstiftning gällande import av klonade levande djur, varför vi eventuellt snart ser varorna på ICA och Konsum.

Fast risken är faktiskt att vi inte kan se dessa varor alls, men att produkterna ändå mättar våra magar genom att de smygs ner bland övriga produkter. Det är nämligen så att FDA inte vill märka produkterna och EU dessutom ställer sig skeptiskt till märkning av varor som inte är bevisat hälsofarliga. Problemet är bara att resultaten av studier kring potentiella hälsorisker med maten är omdebatterade.

En fråga som omedelbart dyker upp i mitt huvud är: Kan man mätta fler munnar världen över genom effektivare matproduktion med den här tekniken? Skulle så vara fallet finns det ju en positiv aspekt. Annars är inte kött och mjölk precis någon större bristvara i I-världen, snarare brottas vi med det motsatta problemet. Frågan är då: Vad ska man med potentiellt hälsovådliga klonade överskottsalternativ att göda de redan övergödda med?

Nä, mer forskning inom området inklusive mer genomtänkta användningsområden vill jag nog personligen se först.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: