Sunday, May 20, 2007
070520 - Lakritssorbet
På bilden syns den aktuella sorbeten tillsammans med en hallon- & szechuanpepparsorbet och tillbehör som jag hade som dessert nyårsmiddagen 2006/2007. På topp syns en karamelliserad limesockerskulptur, på sidorna vildhallonsås respektive lakritssås. Tyvärr fanns det inte tid att hitta bättre ljusförhållanden för bilden.
Nils lakritssorbet (som den gjordes till nyår 2006/2007)
Ingredienser:
Lakritsrot, skuren i mindre bitar
Lakritsströssel, mortlat till pulver
5 dl vatten
1 dl sockerlag
Saften av ½ citron
Ca 1 msk finhackat citronskal
Tillagning:
1. Koka upp vattnet med lakritsroten och låt reducera till ca 2-3 dl
2. Sila bort lakritsroten
3. Blanda med de andra ingredienserna och låt svalna
4. Kör i glassmaskin till önskad konsistens
Servera gärna med hallonsås eller kanske till och med en hallonsorbet. Smakerna går väldigt bra ihop.
Andra intressanta bloggar om: Mat, Matlagning, Kök, Glass, Sorbet, Efterrätt, Szechuanpeppar, Sechuanpeppar, Hallon, Sommar, Vår, Vanilj, Vaniljstång, Socker, Glassmaskin, Hallon och szechuanpepparsorbet, Dessert, Flytande glukos, Flytande glykos, Vatten, Svalka, Svalkande, Råsocker, Lakrits, Lakritssorbet, Vildhallon, Vildhallonsås, Salmiak, Nyårsmeny, Nyårsmiddag, Nyår, Fest, 2006, 2007, Limesocker, Lime, Sås, Lakritssås, Vildhallonsås
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment